3,5 KYU
CZĘŚĆ TEORETYCZNA
- Pojęcia:
Osaekomi Waza – techniki trzymań
Shime Waza – techniki duszeń
Kansetsu Waza – techniki dźwigni
Kuzure- odmiana
2. Cztery fazy rzutu:
Kumi-kata – standardowy uchwyt za judogi
Kuzushi – „rozbicie równowagi przeciwnika”, wychylenie
Tsukuri – wejście do rzutu, nabranie przeciwnika na plecy
Kake – realizacja rzutu
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
- NAGE WAZA (techniki rzutów):
WAKI OTOSHI ( zejście w dolinę” z podbiciem pod pachę przeciwnika)
TOMOE NAGE ( rzut po łuku)
UCHI MATA ( rzut przez podbicie wewnętrznej części uda)
SODE TSURIKOMI GOSHI ( rzut przez biodro z ciągnięciem i unoszeniem, z uchwytem
za rękaw)
TSURIKOMI GOSHI ( rzut przez biodro z ciągnięciem i unoszeniem)
2. KATAME WAZA ( techniki chwytów):
OSAEKOMI WAZA (techniki trzymań)
MUNE GATAME ( trzymanie piersiowe)
KANSETSU WAZA (techniki dźwigni)
UDE GARAMI- klucz na ramię
UDE HISHIGI WAKI GATAME- dźwignia z trzymaniem pod pachą
SHIME WAZA (techniki duszeń)
ERI- JIME ( duszenie przesuwanym kołnierzem)
SANKAKU- JIME ( duszenie trójkątne)